Vier nieuwe technieken

Elk jaar actualiseert RVO.nl de Energielijst op basis van innovaties in de markt en ontwikkelingen op het gebied van normen en keurmerken. Het bedrijfsleven doet zelf ook voorstellen voor aanvullingen op de Energielijst. In 2016 zijn vier nieuwe technieken aan de lijst toegevoegd: snelloopdeur voor koel- of vriescellen, een besparingssysteem voor klimaatinstallaties, stand airco en zonnepanelen op transportmiddelen.

Circulaire innovaties

De Milieulijst 2016 biedt extra voordeel voor ondernemers die investeren in een circulaire economie en duurzame bedrijfsvoering. Ondernemers die investeren in het duurzamer omgaan met grondstoffen of het hergebruiken van producten, kunnen in 2016 rekenen op meer MIA/Vamil-voordeel. Het budget in 2016 is verhoogd van € 93 miljoen naar € 97 miljoen voor MIA en van € 38 miljoen naar € 40 miljoen voor Vamil.

Op de Milieulijst 2016 staan alle milieu-investeringen die in aanmerking komen voor de milieu-investeringsaftrek (MIA) en/of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Bedrijven kunnen tot 36% van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst (MIA) en 75% van de investering op een willekeurig moment afschrijven (Vamil).

Mobiliteit

In 2016 kunnen ondernemers met MIA/Vamil fiscaal voordelig investeren in waterstofauto’s of -bussen. Ook voor nieuwe vrachtwagens die rijden op aardgas of elektriciteit geldt een belastingvoordeel. Dit is in lijn met de duurzame brandstofvisie van het kabinet. Plug-in-hybride auto’s met een CO2-uitstoot hoger dan 30 g/km komen niet meer in aanmerking voor MIA/Vamil. Belangrijk is om goed te checken of de mobiele machine nog steeds voldoet aan de eisen van 2016. De mogelijkheden voor hybride machines, fase IV motoren en bio-olie (Blauer-Engel) zijn beperkt.

Extra budget landbouw

In 2016 is extra budget beschikbaar gemaakt voor de landbouwsector. Daarom biedt de Milieulijst 2016 meer voordeel voor het tegengaan van erfafspoeling, verbeterde watertechnologie in de glastuinbouw en melkveestallen met weidegang.

Aanvragen kunnen worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De Energielijst en Milieulijst 2016 (zie bijlagen) zijn ook met zoekfunctie beschikbaar op https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/milieulijst-en-energielijst/huidig-jaar/2016.

Duurzaamheidssubsidie voor bedrijven en particulieren

Daarnaast staan er twee interessante duurzaamheidssubsidieregelingen open:

  1. Subsidieregeling verwijderen asbestdaken: richt zich o.a. op particulieren en (agrarische) bedrijven die door een gecertificeerd bedrijf een asbestdak willen laten verwijderen en hier zelf de rekening voor betalen. De subsidie bedraagt € 4,50 per m² verwijderd asbestdak met een maximum van € 25.000 per adres.
  2. Investeringssubsidie duurzame energie: hiermee kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is zowel voor particulieren als zakelijke gebruikers bedoeld. Subsidiebedragen kunnen afhankelijk van het type apparaat en de investering oplopen tot € 3.940.
Ga terug

Aanmelden Nieuwsbrief

MevrouwHeer


Door aanmelding op de nieuwsbrief stem ik ermee in akkoord te zijn met de voorwaarden en de privacyverklaring van Accountantskantoor de Lange
Klik hier voor de privacyverklaring