De handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) is verder uitgesteld tot in ieder geval 1 juli 2018. U hoeft als opdrachtgever en opdrachtnemer daardoor geen boetes of naheffingen te vrezen, wanneer achteraf wordt geconstateerd dat er sprake is van een dienstbetrekking.

Oorspronkelijk was de handhaving van de Wet DBA opgeschort tot 1 januari 2018. Omdat het nieuwe kabinet hier opnieuw keuzes in zal moeten maken, kiest staatssecretaris Wiebes voor het uitstellen van de handhaving met een half jaar. U krijgt zo voldoende tijd om uw werkwijze aan te passen.

Niet voor kwaadwillenden

Het uitstel van de handhaving blijft niet gelden voor kwaadwillenden. Wie kwaadwillend is, laat opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid ontstaan of voortbestaan, als hij/zij weet – of had kunnen weten – dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking.

De handhaving richt zich nu eerst op de ernstigste gevallen, waarin opdrachtgevers opereren in een context van opzet, fraude of zwendel. Merkt de Belastingdienst iemand aan als kwaadwillend, dan wordt handhavend opgetreden. De Belastingdienst kan dan correctieverplichtingen of naheffingsaanslagen opleggen.

Beoordeling modelovereenkomsten

U kunt in de tussentijd gewoon gebruik blijven maken van bestaande modelovereenkomsten. Het is niet nodig om – in afwachting van de herijking – nieuwe (model)overeenkomsten te laten beoordelen door de Belastingdienst. Wie toch een overeenkomst ter beoordeling aanbiedt, wordt gewoon geholpen.

Of u een modelovereenkomst nodig heeft, hangt af van de vraag of de zzp’er wel of niet bij u in loondienst is:

  • U weet zeker dat de zzp’er niet in loondienst voor u werkt: dan hoeft u geen modelovereenkomst te gebruiken, maar het mag wel.
  • U weet zeker dat de zzp’er wel in loondienst voor u werkt: dan kunt u geen modelovereenkomst gebruiken. U kunt wel kijken of de zzp’er op een andere manier voor u kan gaan werken, zodat er geen sprake meer is van loondienst. Maar soms kan dat niet omdat de zzp’er de opdracht zelf moet uitvoeren of omdat u wilt bepalen hoe hij de opdracht uitvoert.
  • U denkt dat de zzp’er niet in loondienst voor u werkt, maar u weet het niet zeker: in dat geval is het verstandig om een modelovereenkomst te gebruiken, zodat u wél zeker weet dat de zzp’er niet in loondienst voor u werkt.
Ga terug

Aanmelden Nieuwsbrief

MevrouwHeer


Door aanmelding op de nieuwsbrief stem ik ermee in akkoord te zijn met de voorwaarden en de privacyverklaring van Accountantskantoor de Lange
Klik hier voor de privacyverklaring