Veel werkgevers geven hun werknemers ieder jaar een kerstpakket. Tot 2015 mocht u een kerstpakket fiscaal vriendelijk verstrekken aan uw personeel. In de WKR moeten kerstpakketten echter ondergebracht worden in de zogenaamde ‘vrije ruimte’. Hoe pakt dit fiscaal uit?

Een kerstpakket voor een werknemer is loon. Het maakt niet uit in welke vorm het kerstpakket wordt verstrekt: in geld, in de vorm van een tegoedbon of in de vorm van een traditioneel kerstpakket. De waarde van de verstrekking is de factuurprijs (incl. btw) die een derde aan de werkgever in rekening heeft gebracht. Is er geen factuur, dan geldt de waarde in het economische verkeer.

Zoals bekend, bent u vanaf 1 januari 2015 verplicht om de werkkostenregeling (WKR) toe te passen. Volgens de WKR mag u in 2015 1,2% van de fiscale loonsom naar eigen inzicht besteden aan vergoedingen en verstrekkingen aan uw personeel. Is de vrije ruimte volledig benut, dan betaalt u over het meerdere 80% eindheffing.

Als u nog over voldoende vrije ruimte beschikt, kunt u de kerstpakketten daarin onderbrengen. Let op: u dient vooraf aan te geven op welke wijze de kerstpakketten worden behandeld. Het is dan ook zaak om in kaart te brengen hoeveel vrije ruimte u nog heeft voor 2015.

Om uw beschikbare vrije ruimte te berekenen, kunt u dit stappenplan volgen:

  • De vrije ruimte voor 2015 bedraagt 1,2% van de fiscale loonsom;
  • Tel alle vergoedingen en verstrekkingen die u als eindheffingsloon heeft aangewezen (of nog in 2015 wilt aanwijzen), excl. de kerstpakketten, bij elkaar op. Hierbij kunt u denken aan een personeelsfeest, de geschenken, de kerstborrel, niet-zakelijke maaltijden, fietsen van de zaak, parkeerkosten, e.d.;
  • Is het totaal van deze vergoedingen en verstrekkingen meer dan uw vrije ruimte? Dan betaalt u over het verschil 80% belasting;
  • Is het totaal minder? Dan zijn de kerstpakketten belastingvrij.

Voorbeeld

Stel dat u 10 werknemers heeft en dat uit de berekening blijkt dat u nog € 500 aan vrije ruimte over heeft. Als u dan kiest voor een kerstpakket van € 50 (incl. btw), is dit belastingvrij. Is het kerstpakket duurder, dan betaalt u over het meerdere 80% eindheffing.

De btw op de aanschaf van het kerstpakket is vaak niet als voorbelasting te verrekenen. Hier loopt u tegen het BUA op, het Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting. De btw is slechts aftrekbaar als de werknemer in dat jaar niet meer dan € 227 aan personeelsvoorzieningen heeft gehad. Voor de € 227-grens wordt het privégebruik van een auto van de zaak niet meegeteld.

Ga terug

Aanmelden Nieuwsbrief

MevrouwHeer


Door aanmelding op de nieuwsbrief stem ik ermee in akkoord te zijn met de voorwaarden en de privacyverklaring van Accountantskantoor de Lange
Klik hier voor de privacyverklaring